Reasoning Question Answer with Tips and Tricks

Logical Reasoning

List of important topics under the logical reasoning section

  • Alphanumeric series
  • Reasoning analogy
  • Artificial language
  • Blood relations
  • Clock
  • Coding-decoding
  • Puzzles
  • Calendar
  • Cause and effect
  • Coding-decoding
  • Direction

Blood Relations

Any relation in the world which either by birth or by marriage is called Blood Relations.

Exp: Any relation by birth will be mother, father, son, daughter etc. and any relation by marriage will be father-in-law, mother-in-law, etc.

Blood Relations is one of the most important topic for competitive exams, job interview and other point of view. Every exam had 3-4 Questions in blood Relations.

Types of blood relations

There are three types of Blood Relations.

1- Coded Form

2- Puzzle Form

3- Indicating Form

Here we are discuss about blood relations Question and Answer with explanation:-

Read the following information carefully and answer the questions given below it:

In a family, there are six members A, B, C, D, E and F. A and B are a married couple, A being the male members. D is the only son of C, who is the brother of A. E is the brother of D. B is the daughter-in-law of F, whose husband has died.

1- How is F related to A?

A. Mother

B. Sister-in-law

C. Sister

D. Mother-in-law

Exp: A is a male and married to B. So, a is the husband of B is the wife. C is the brother of A. D is the son of C. E, who is the sister of D, will be the daughter of C. B is the daughter-in-law of F whose husband has died means F is the mother of A.

Ans- F is the mother of A.

2- How is E related to C ?

A. Sister

B. Daughter

C. Cousin

D. Mother

Ans- E is the daughter of C.

3-How is C related to B?

A. Mother

B. Fother

C. Brother

D. Brother-in-law

Ans-Brother-in-law, C is the brother of A who is the husband of B. So, C is the the brother-in-law of B.

4- How many male members are there in the family?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans- Three males, A is a male. B, the wife, is female. C, the brother, is male. D, the son, is male. E, the sister, is female. F the mother, is a female. So, there are three males.

5- How is F related to C ?

A. Mother-in-law

B. Sister

C. Mother

D. Sister

Ans- Mother, F is the mother of A and C is the brother of A. So, F is the mother of C.

There are six persons A, B, C, D, E and F. C is the sister of F. B is brother of E’s husband. D is the father of A grandfather of F. There are two fathers, 3 brothers and a mother in a group.

6- Who is the mother ?

A. A

B. B

C. D

D. E

Ans- E is the mother.

7- Who is E’s husband ?

A. B

B. C

C. A

D. F

Ans- A is E’s husband.

8- How many male members are there in a group?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans- Four males, A, the father, is male. B, the brother, is male. C, is the sister, is female. D, the grandfather, is male. E, the mother, is female. F, is the brother, is male. So, there are four males.

9- How is F related to E ?

A. Uncle

B. Husband

C. Son

D. Daughter

Ans- F is the son E.

10- Which of the following is the group of brothers?

A. ABF

B. ABD

C. BFC

D. BDF

Ans-ABF, B and A are Brothers. F is the Brother of C. So, ABF are brothers.

Rani and Shraya are a married couple having two daughters, Medha and Deepti. Deepti is married to Anurag who is the son of Garima and Tarun. Nidhi is the daughter of Anurag. Komal who is Anurag’s sister, is married to harshit and has two sons, Aman and Prem. Prem is the grandson of Garima and Tarun.

11- What is the relationship between Aman and Nidhi?

A. Cousin

B. Husband

C. Wife

D. Father

Ans- Cousin, Nidhi the daughter of Anurag and Aman is the son of Anurag’s sister. So, Aman and Nidhi are cousins.

12- How is Komal related to Deepti?

A. Daughter

B. Uncle

C. Niece

D. Sister-in-law

Ans- Sister-in-law, Deepti is Anurag’s wife and Komal is Anurag’s sister. So, Kamal is Deepti sister-in-law.

13- Which of the following is true?

A. Tarun is Deeti’s maternal uncle.

B. Aman is the son of Medha.

C. Garima is Harshit’s Mother-in-law.

D. Nidhi is the cousin of Komal.

Ans- Garima is Harshit’s Mother-in-law, Tarun is the father of Anurag and Deepti is Anurag’s wife. So, Tarun is Deepti’s father-in-law.

Aman is the son of Komal and Harshit. Garima is Anurag’s and hence Komal’s mother while Harshit is komal’s husband.

So, Garima is Harshit’s mother-in-law. Nidhi is Anurag’s daughter and Komal is Anurag’s sister. So, Nidhi is komal’s niece.

Tips and Tricks

1- Draw the Diagram.

2- Every generation on a new level.

3- Use the symboles for example for male + and for female – it will be very easy to solve.

4- Draw your family tree.

5- Know about relations.

Some important relations:-

Mother’s or father’s son —-Brother Mother’s or father’s daughter—- Sister Mother’s or father’s brother—- Uncle Mother’s or father’s sister —-Aunty Mother’s or father’s father—- Grandfather

Mother’s or father’s mother—- Grandmother

Son’s wife—- Daughter-in-law Daughter’s husband—- Son-in-law Husband’s or wife’s sister—- Sister-in-law

Husband’s aur wife’s brother—- Brother-in-law

Brother’s Son—-Nephew

Brother’s daughter—-Niece

Uncle or aunt’s son or daughter—- Cousin

Sister’s husband—-brother-in-law Brother’s wife—- Sister-in-law Grandson’s or grand daughter’s—- Great grand daughter