Logical Reasoning Question Answers with Tips and Tricks

Logical Reasoning

List of important topics under the logical reasoning section

  • Alphanumeric series
  • Reasoning analogy
  • Artificial language
  • Blood relations
  • Clock
  • Coding-decoding
  • Puzzles
  • Calendar
  • Cause and effect
  • Coding-decoding
  • Direction

Blood Relations

Blood Relations is one of the most important topic for competitive exams, job interview and other point of view. Every exam had 3-4 Questions in blood Relations.

Types of blood relations

There are three types of Blood Relations.

1- Coded Form

2- Puzzle Form

3- Indicating Form

Tricks for Coded Form

1- If symbol denotes same generation–(0)

2- If a symbol denotes a generation above relation–(+1)

3- If a symbol denotes a generation below relation –(-0)

Some other Tips and Tricks

1- Draw the Diagram.

2- Every generation on a new level.

3- Use the symboles for example for male + and for female – it will be very easy to solve.

4- Draw your family tree.

5- Know about relations.

Some important relations:-

Mother’s or father’s son —-Brother Mother’s or father’s daughter—- Sister Mother’s or father’s brother—- Uncle Mother’s or father’s sister —-Aunty Mother’s or father’s father—- Grandfather

Mother’s or father’s mother—- Grandmother

Son’s wife—- Daughter-in-law Daughter’s husband—- Son-in-law Husband’s or wife’s sister—- Sister-in-law

Husband’s aur wife’s brother—- Brother-in-law

Brother’s Son—-Nephew

Brother’s daughter—-Niece

Uncle or aunt’s son or daughter—- Cousin

Sister’s husband—-brother-in-law Brother’s wife—- Sister-in-law Grandson’s or grand daughter’s—- Great grand daughter

Remark: A relation on the mother’s side is called ‘maternal’ while that on the Father side is called ‘paternal’. Thus, mother’s brother is ‘maternal uncle’ while father’s brother is ‘paternal uncle’.

How to solve blood relations Question

To solve this type of question of blood relations remember these two point in the sequence they are written and apply them in the same sequence.

1- Gender Definition
2- Generation gap

These points is very important to solve the blood relations if you remember this points then it will be very easy to solve and you will get the correct answer.

In this type of questions, a round about description is given in the form of certain small relationships and you are required to analyse the whole chain of relations and decipher the direct relationship between the persons concerned.

Let’s began the Quiz

Ques1- Introducing a man to her husband, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the women related to this man?

A. Mother

B. Aunty

C. Sister

D. Daughter

Ans- Sister, only son of women’s grandfather— Women’s father; Mans brother’s father— Man’s father. So,man’s father is women’s father woman is the man’s sister.

Ques2- If Naina says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal”, then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal?

A. Niece

B. Grandfather

C. Grand daughter
D. None of these

Ans- Grand daughter, Only son of Neena’s father-in-law Mahipal—Neena’s husband.

So, Raman is Neena’s husband and Anita and Bindu are his daughters. Thus, Bindu is the granddaughter of Mahipal.

Ques3- A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s

A. Brother

B. Son

C. Uncle

D. Nephew

Ans- Brother, daughter of uncle’s father— Uncle’s sister— Mother; Mother’s son— Brother

Ques4- Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is the gentleman related to Deepak?

A. Grandfather

B. Father

C. Uncle

D. Brother-in-law

Ans- Uncle, father of Deepak’ daughter’s father —Deepak’s father.

So the man’s brother is Deepak’s father or the man is the brother of the Deepak’s father.

Ques5- A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph in my nephew’s maternal grand mother”. How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

A. Cousin

B. Sister-in-law

C. Mother

D. Mother in law

Ans- Mother, clearly the lady is the grandmother of the man’s sister’s son, the mother of the mother of man’s sister’s son, the mother of man’s sister.

Ques6- Pointing to a man on the stage, Rashi said, He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Rashi?

A. Son

B. Husband

C. Cousin

D. Nephew

Ans- Son, wife of Rashi’s husband— Rashi; Brother of daughter—- Son.

So, the man of the stage is Rashi’s son.

Ques7- If X is the brother of the son of Y’s son, how is X related to Y?

A. Son

B. Brother

C. Cousin

D. Grandson

Ans- Grandson, son of Y’s son—- Grandson, Brother of Y’s grandson—- Y’s is grandson. So, X is Y’s grandson.

Ques8- pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son.” Whose photographer was it?

A. His own

B. His son’s

C. His father’s

D. His nephew’s

Ans- His son’s, since the narrator has no brother, his father’s son is he himself. So, the man who is talking is the father of the man in the photograph. Thus, the man in the photograph is his son.

Ques9- Pointing to Kapil, Shilpa said, His mother’s brother is the father of my son Ashish.” How is Kapil related to Shilpa?

A. Sister-in-law

B. Nephew

C. Niece

D. Aunty

Ans- Nephew, Father of Shilpa’s son—Shilpa’s husband.

So, Kapil is the son of sister of Shilpa’s husband.Thus, Kapil is Shilpa’s nephew.

Ques10- A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph in my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

A. Cousin

B. Sister-in-law

C. Mother

D. Mother-in-law

Ans- Mother, Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister son, the mother of the mother of man’s sister’s son, the mother of man’s sister.