Quiz- 06, July 2020

1- ‘Do or die’ is a famous slogan given by?

A. Mahatma Gandhi

B. Jawaharlal Nehru

C. Rajendra Prasad

D. Indra Gandhi

Ans- Mahatma Gandhi

2- The English established their first factory in India?

A. West Bengal

B. Maharashtra

C. Surat

D. Delhi

Ans- Surat

3- In which of the following years 26 January was celebrated an Independent Day?

A. 1930

B. 1932

C. 1940

D. 1945

Ans- 1930

4- Who is started the first English newspaper in India?

A. J.A.Hickey

B. Jaideep Bose

C. Talat Aslam

D. Colin Myler

Ans- J.A.Hickey

5- Who is called the father of Indian National Congress?

A. William Wedderburn

B. Surendranath Banerjee

C. Monomohun Ghose
D. A.O. Home

Ans- A.O. Home

6- Who was the first speaker of India’s Lok Sabha?

A. M. A. Ayyangar
B. Bali Ram Bhagat

C. G.V. Mavalankar

D. Balram Jakhar

Ans- G.V. Mavalankar

7- What is the name of first Hindi language news paper in India?

A. Udant Martand

B. Hari Bhoomi

C. Nava Bharat

D. Jan Morcha

Ans- Udant Martand

8- What is the name of first English Newspaper in India?

A. Hicky’s Bengal Gazette

B. The Wall Street journal

C. The Guardian

D. The Times

Ans- Hicky’s Bengal Gazette

9- Who is the father of journalism in India?

A. J.A.Hickey

B. Javed Anand

C. T.J.S. George

D. Kusum Nair

Ans- J.A. Hickey

10- What is the name of first English Newspaper in the World?

A. The Hindu

B. The Wall Street journal

C. The Guardian

D. The London Gazette

Ans- The London Gazette

Click here for more Quiz

GK Quiz-05, July 2020