Logical Reasoning Quiz-01 for Freshers

Reasoning ability

Choosing A Similar Word

Each of the following questions has four alternative responses. choose the correct response.

Ques1- Which of the following is the same as Flood, Fire, Cyclone?

A. Damage

B. Earthquake

C. Tain

D. Accident

Ans- Earthquake, because all are natural calamities.

Ques2- Which of the following is the same as Rabbit Rat, Mole?

A. Mongooe

B. Frog

C. Earthworm

D. Ant

Ans- Mongooe, All are rodents and live in holes.

Ques3- Which of the following is the same as Radium, Polonium, Uranium?

A. Thorium

B. Caesium

C. Barium

D. Strontium

Ans- Thorium, all are radioactive elements.

Ques4- Which of the following is the same as Norway, Poland, Spain?

A. France

B. Rome

C. Kenya

D. Tokyo

Ans- France, all are European countries.

Ques5- Which of the following is the same as Dozen, Score, Decade?

A. Century

B. Number

C. Measurement

D. Counting

Ans- Century, All are terms used for a definite number of items.

Ques6- Which of the following is the same as Ode, Ballad, Lyrics?

A. Prose
B. Epic

C. Sonnet

D. Precis

Ans- Sonnet, all are forms of poetry.

Ques7- Which of the following is the same as Lung, Pharynx, Bronchioles?

A. Alveoli

B. Ribs

C. Oesophagus

D. Nephrons

Ans- Alveoli, all are parts of the respiratory system.

Ques8- Which of the following is the same as Steel, Bronze, Brass?

A. Calcite

B. Magnalium

C. Methane

D. Zinc

Ans- Magnalium, all are alloys.

Ques9- Which of the following is the same as Count, List, Weight?

A. Compare

B. Square

C. Number

D. Measure

Ans- Measure, all are terms related to quantitative measurement.

Ques10- Which of the following is the same as Weevils, Borer, Beetle?

A. Termites

B. Lice

C. Moth

D. Ringworms

Ans- Moth, all are plant pets.

Ques11- Which of the following is the same as Count, List, weight?

A. Compare

B. Square

C. Number

D. Measure

Ans- Ans- Measure, all are terms related to quantitative measurement.

Ques12- Which of the following is the same as Kathak, Bihu, Garbha?

A. Kathakali

B. Pongal

C. Bhangra

D. Bharatanatyam

Ans- Bhangra, all are fork dance.

Ques13- Which of the following is the same as Wrestling, Karate, Boxing?

A. Swimming

B. Polo

C. Pole Vault

D. Judo

Ans- Judo, all are martial arts.

Ques14- Which of the following is the same as Measles, Rabies, Cancer?

A. Pneumonia

B. Diabetes

C. Tetanus

D. Hepatitis

Ans- Hepatitis, All are disease caused by virus.

Ques15- Which of the following is the same as Grafting, Budding, Layering?

A. Weedding

B. Digging

C. Field

D. Seed

Ans- Weedding, all are agriculture practices.

Ques16- Which of the following is the same as Bhilai, Rourkela, Durgapur?

A. Chandigarh

B. Baroda

C. Lucknow

D. Bokaro

Ans- Bokaro, All are industrial towns famous for steel plants.

Click here for more questions

https://www.gkaffairs.com/2020/07/important-reason…uestions-for-net/

 

We appreciate your valuable comments.